Αποτελούν μια λατρεμένη συνήθεια για πολλούς από εμάς. Τα λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Ίσως ένα από τα πιο κλασικά παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων. Ατελείωτες ώρες μέχρι να φτιαχτεί τελικά το αγαπημένο μας… παζλ! Άραγε γνωρίζουμε τα οφέλη, αυτού του αγαπημένου παιχνιδιού; Για να τα ανακαλύψουμε…

 

Αρχικά, τα πιο μικρά παιδάκια, ανακαλύπτουν μέσα από τη δημιουργία των παζλ τα σχήματα, τα χρώματα, τους αριθμούς, τα ζώα και πολλά άλλα, ανάλογα με το θέμα του παζλ. Προσπαθώντας να ενώσουν τα κομμάτια, οξύνουν τη φαντασία τους και πλάθουν στο μυαλό τους έναν φανταστικό κόσμο, γεμάτο χρώματα και σχέδια. Επιπλέον, εξασκούν τη μνήμη τους αλλά και το μυαλό, καθώς προσπαθούν να ταιριάξουν τα κατάλληλα κομμάτια μεταξύ τους και ¨πρέπει¨ να θυμούνται ποια από αυτά χρησιμοποιούν, καθώς επίσης και τους πιθανούς συνδυασμούς, που θα οδηγήσουν στη λύση του παζλ.

 

Από ποιο κομμάτι θα ξεκινήσω; Με ποιο από τα υπόλοιπα ταιριάζει για να συνεχίσω; Πώς κουμπώνουν τα κομμάτια μεταξύ τους; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που κάνει ένα παιδί, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα παζλ, και που το βοηθούν να αναπτύξει κριτική σκέψη και εφευρετικότητα. Μία άλλη σημαντική αρετή που έχει να διδάξει ένα παζλ στα παιδιά, είναι αυτή της υπομονής. Ένα παζλ, αν μη τι άλλο, χρειάζεται υπομονή ώστε να φτιαχτεί τελικά σωστά. Πολλές φορές μπορεί να μας πάρει μέρες, αναλόγως των κομματιών. Αυτό που χρειάζεται είναι θέληση, για την ολοκλήρωσή του, αλλά και αρκετή υπομονή, ώστε να πραγματοποιήσουμε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς αλλά και να διαχειριστούμε τις αλλεπάλληλες ¨αποτυχίες¨ που θα έχουμε, καθώς λύνουμε ένα παζλ.

 

Τα οφέλη αυτά δε σταματούν όσο μεγαλώνει ένα παιδί, αντιθέτως έρχονται να ενισχύσουν την προσωπικότητά του. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν πολλά παζλ με διάφορα θέματα, που μπορούν να απευθυνθούν σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, εφήβους, ακόμα και σε ενήλικες. Γιατί, ποιος είπε ότι εμείς οι ενήλικες δε χρειαζόμαστε φαντασία, υπομονή και δημιουργικότητα; Ας διαλέξουμε, λοιπόν, το επόμενό μας παζλ!

 

Επιμέλεια Κειμένου: Πιντή Νικολέτα

Comments are closed.