Περνώντας Χρόνο Με Τα Παιδιά Μας!

Στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας που ένας γονιός έχει να ασχοληθεί με την εργασία του, το νοικοκυριό και άλλες υποχρεώσεις, τα παιδιά πολλές φορές παραμερίζονται. Δυστυχώς, συχνά το παιδί θα πάρει το tablet ή το κινητό της μαμάς για να κάτσει ήσυχα, ή θα καθίσει μπροστά στη τηλεόραση για ώρες να βλέπει παιδικά προκειμένου οι γονείς να ενασχοληθούν με τις καθημερινές υποχρεώσεις τους. Όλα αυτά βέβαια, αν γίνονται με μέτρο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το θέμα, λοιπόν, αυτού του άρθρου είναι να αναδείξει την ανάγκη των παιδιών να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς.

Τα παιδιά παίζουν με τους φίλους τους, οπότε είναι ανάγκη να παίξουν και με τους γονείς;

Φυσικά! Οι γονείς είναι οι πρώτοι που πρέπει να μάθουν στο παιδί πως να παίζει, πως να τηρεί τους κανόνες ενός παιχνιδιού, πως πρέπει να συμπεριφέρεται αν χάσει ή αν κερδίσει, να του μάθουν τον υγιή ανταγωνισμό, ή με λίγα λόγια την ηθική. Έτσι, το παιδί θα πατήσει στα βιώματα που απέκτησε μαζί με τους γονείς για να παίξει και με άλλα παιδιά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα νιώθει πιο σίγουρο για τον εαυτό του και θα μπορέσει να κοινωνικοποιηθεί πιο εύκολα.

Πώς να κάνω τις δουλειές του σπιτιού και να αφιερώνω χρόνο στα παιδιά;

Ίσως σας φανεί ακατόρθωτο αλλά για όλα υπάρχει τρόπος. Προσπαθήστε να επιτρέψετε στα παιδιά να εμπλακούν στις δουλειές του σπιτιού. Τα παιδιά χαίρονται όταν μιμούνται τους μεγάλους, το βλέπουν σαν παιχνίδι. Για εσάς μπορεί αυτές οι δουλειές να είναι κόπος αλλά για τα παιδιά είναι διασκέδαση όταν τις κάνουν με τους γονείς τους.  Με αυτό τον τρόπο διδάσκονται την προσφορά  και την αλληλοβοήθεια. Ακόμα και μια ιστορία ή ένα παραμύθι που θα τους λέτε ενώ σιδερώνετε είναι ικανό να εξάψει την περιέργειά τους και να διευρύνει τη φαντασία τους.

Οι δάσκαλοι στα σχολεία δεν τους τα μαθαίνουν όλα αυτά;

Οι δάσκαλοι στο σχολείο μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, πάντα σε συνεργασία μαζί σας. Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη, στη μόρφωση και στην κοινωνικοποίηση ενός παιδιού.

Δείξτε την αγάπη σας προσφέροντάς στα παιδάκια σας ευτυχισμένες στιγμές. Οι ωραιότερες εμπειρίες των παιδιών δε δημιουργούνται με το πιο ακριβό παιχνίδι αλλά με το αγαπημένο πρόσωπο που θα παίξει μαζί τους.

 

Επιμέλεια Κειμένου: Τζελέπη Εύη

Comments are closed.