Πόσο σημαντική είναι η δημιουργική απασχόληση στη ζωή του παιδιού;

Η δημιουργική απασχόληση έχει μπει στη ζωή μας δυναμικά και την ακούμε συχνά στην καθημερινότητά μας, σπάνια όμως αντιλαμβανόμαστε την σαφή και πλήρη έννοιά της.

Δημιουργική ονομάζεται η απασχόληση του παιδιού που προωθεί την ενεργή και αμέριστη συμμετοχή του, τη βιωματική μάθηση και τη διασκέδαση με δραστηριότητες με βασικό άξονα τη δημιουργία. Δραστηριότητες που απαιτούν φυσική και πνευματική συμμετοχή. Δραστηριότητες που έχουν ως σκοπό  την πολύπλευρη ανάπτυξη και δόμηση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

Η δημιουργική απασχόληση ενός παιδιού ή μιας ομάδας παιδιών μπορεί να εκταθεί σε διάφορους τομείς και είδη δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά, περιλαμβάνει δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική, την κίνηση, το χορό, τις φυσικές επιστήμες και τις μαθηματικές έννοιες, το περιβάλλον, την φυσική αγωγή και φυσικά την καθημερινή και κοινωνική ζωή.

Το βασικό όμως ερώτημα είναι: σε τι ωφελεί ένα παιδί;

Η δημιουργική απασχόληση ενός παιδιού συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Με την δημιουργική απασχόληση βοηθούμε το παιδί να εντοπίσει και να αναπτύξει τις ικανότητές του, αλλά και να ενισχύσει τις αδυναμίες του. Η ενασχόληση του παιδιού με τέτοιου είδους δραστηριότητες, του προσφέρει τη δυνατότητα να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες, να αναπτύξει τη φαντασία του και να δημιουργήσει. Η δημιουργία με τη σειρά της είναι μια διαδικασία που εφοπλίζει το παιδί με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, εφόδια πολύ σημαντικά για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Η αλληλεπίδραση των παιδιών μέσα στις ομάδες εργασίας-δημιουργίας τα βοηθά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες αφού για κάτι τέτοιο απαιτείται αίσθημα συνεργασίας, αποδοχής και κοινωνικής ευθύνης. Αυτό βοηθά τα παιδιά να βρίσκουν τη θέση τους στο κοινωνικό σύνολο και να λειτουργούν εύρυθμα μέσα σε αυτό.

Το μόνο που έχουμε να θυμόμαστε ως γονείς και εκπαιδευτικοί είναι πως ο ανθρώπινος νους στην παιδική ηλικία έχει πολλές δυνατότητες και ο περιορισμός αυτών των δυνατοτήτων είναι κάτι που πρέπει να αποτραπεί. Η κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητας μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για δημιουργική απασχόληση.

Επιμέλεια Κειμένου: Δανιηλίδου Λίνα

Comments are closed.