• Βάλτε την άσκηση στη ζωή του παιδιού σας!

Η άσκηση και τα αθλήματα προσφέρουν στα παιδιά αλλά και στα βρέφη πολλαπλά οφέλη, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Σε κάθε ηλικία τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, να αποκομίσουν τα οφέλη και να αγαπήσουν την άσκηση!

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, καθώς περίπου ένα στα πέντε παιδιά (ποσοστό 18% έως 21% ανάλογα με τη χώρα) είναι παχύσαρκο. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα έτη 2015-2017.

Οφέλη της συστηματικής άσκησης:
-> Αποφυγή της παιδικής παχυσαρκίας
-> Ενίσχυση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος
-> Βελτίωση της φυσικής κατάστασης, αύξηση της αντοχής και της μυϊκής δύναμης
-> Βοήθεια στην δημιουργία και συντήρηση υγιών οστών, μυών και αρθρώσεων
-> Μείωση κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων (παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη, αρτηριακής πίεσης κ.ά.)
-> Ποιοτικότερος ύπνος
-> Διαχείριση σωματικών και συναισθηματικών προκλήσεων
-> Βελτίωση κοινωνικοποίησης μέσα από τη συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες
-> Αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης
-> Μείωση του άγχους και του στρες

 

  • Bάλτε τα παιδιά σας… στο παιχνίδι!

Βρείτε μια δραστηριότητα που είναι διασκεδαστική. Έτσι είναι πιο πιθανό το παιδί να την αγαπήσει και να την υιοθετήσει! Σε μικρές ηλικίες, μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς στα αθλήματα αυτά, προκειμένου να γίνουν ακόμη πιο διασκεδαστικά και ελκυστικά για τα παιδιά.

Παίξτε παρέα παιχνίδια με κίνηση, όπως κρυφτό ή κυνηγητό! Βγείτε έξω! Περάστε περισσότερες ώρες σε πάρκα ώστε τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν και να ασκηθούν. Χαρίστε στα παιδιά σας αθλητικά αξεσουάρ, όπως μπάλες και ρακέτες.

 

  • Το κατάλληλο άθλημα για κάθε ηλικία!

Όπως είναι λογικό οι ασκήσεις ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, ενώ συστήνεται να είναι κυρίως ασκήσεις με παιγνιώδη μορφή.

Ασκήσεις στη νηπιακή και παιδική ηλικία:

-> Όταν το παιδί ξεκινήσει να περπατάει είναι καλό να παραμένει δραστήριο για τουλάχιστον 2-3 ώρες την ημέρα. Η άσκηση αυτή δε χρειάζεται να είναι συνεχόμενη, αλλά διασκορπισμένη στη μέρα και να περιλαμβάνει τόσο παιχνίδια και φυσική δραστηριότητα στην οποία καθοδηγεί το παιδί ο γονέας ή άλλος ενήλικας, όσο και ελεύθερο παιχνίδι, που το καθορίζει το ίδιο το παιδί.                                           -> Προτρέψτε τα νήπια και τα μικρά παιδιά να περπατούν μαζί σας αντί να τα έχετε αγκαλιά, όπως και να τρέχουν στο πάρκο, να σκαρφαλώνουν και να κάνουν κούνια.
-> Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν σε δουλειές του σπιτιού, όπως η τακτοποίηση των ρούχων ή των παιχνιδιών και το σκούπισμα.
-> Μάθετε στα παιδιά τραγουδάκια που συνοδεύονται από κινήσεις και ενθαρρύνετε το χορό.
-> Γενικά τα νήπια και τα μικρά παιδιά δε θα πρέπει να μένουν χωρίς κίνηση για περισσότερο από μία ώρα, ενώ για τα παιδιά σχολικής ηλικίας το όριο αυτό είναι 2 ώρες.

Ασκήσεις στην εφηβική ηλικία:

-> Το πρόγραμμα άθλησης των εφήβων θα πρέπει να περιλαμβάνει αερόβια άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα, μπάσκετ, ποδηλασία, κολύμβηση, τρέξιμο ή οποιαδήποτε άλλη άσκηση που αυξάνει την καρδιακή συχνότητα και την αναπνοή. Καλό είναι η άσκηση να γίνεται τακτικά μέσα στο μήνα.

 

  • Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση!

Η αρχή γίνεται πάντα από το γονιό… Όσο και αν θέλετε το παιδί σας να ασχοληθεί με την γυμναστική, αν δεν αποτελέσετε πρώτοι το «λαμπρό παράδειγμα», οι πιθανότητες να αναπτύξει μια τάση προς τη γυμναστική είναι μικρές.

-> Μην επιβάλλετε στο παιδί σας να αγαπήσει την άσκηση, αν εσείς οι ίδιοι δεν είστε έτοιμοι να τη βάλετε στη ζωή σας!

 

Επιμέλεια Κειμένου: Δανιηλίδου Λίνα

Αφήστε μια απάντηση