Οι αναφορές για τον εορτασμό της μητρότητας ξεκινάνε ήδη από την αρχαία Ελλάδα με την τίμηση της Θεάς Κυβέλης, η οποία ήταν και η μητέρα των Θεών σύμφωνα με τον Πίνδαρο. Ο εορτασμός της «ημέρας της μητέρας» με τον τρόπο που τη γνωρίζουμε σήμερα ξεκίνησε από την Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Anna Maria Jarvis (1864 – 1948).  

Η Jarvis ήταν δασκάλα και καθημερινά συναναστρεφόταν με πολλά παιδιά. Μέσα από την πείρα της στην εκπαίδευση είχε αντιληφθεί πως τα παιδιά δεν απέδιδαν τον απαιτούμενο σεβασμό στα πρόσωπα των γονέων τους και ιδιαίτερα στις μητέρες τους. Έτσι, το 1907 ξεκίνησε μια προσπάθεια να καθιερώσει μια επίσημη ημέρα εορτασμού της μητέρας. Στις 10 Μαΐου  1908 με τη στήριξη κάποιων τοπικών επιχειρήσεων και με αφορμή τα τρία χρόνια από το θάνατο της μητέρας της, η Jarvis καταφέρνει να εορταστεί για πρώτη φορά η «Ημέρα της μητέρας» στην πόλη Grafton στην Δυτική Virginia. Επτά χρόνια αργότερα το 1914, η αμερικανική κυβέρνηση με πρόεδρο τον Woodrow Willson, αποφασίζει να καθιερώσει επίσημα τον εορτασμό της «Ημέρας της μητέρας» κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη. Από τότε και κάθε χρόνο αυτή την ημέρα τιμάται ο ρόλος των μητέρων σε όλο των κόσμο και προσδίδονται ευχαριστίες προς το πρόσωπό τους. 

Σε αυτό το σημείο θα άξιζε να αναφέρουμε πως η Jarvis καθιέρωσε ως σύμβολο αυτής της ημέρας το λευκό γαρύφαλλο λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της». Η παγκόσμια βιομηχανία λουλουδιών δεν άργησε να εκμεταλλευτεί τα λόγια της με σκοπό να εμπορευματοποιήσει την γιορτή και να αυξήσει τα κέρδη της. Αυτό δυσαρέστησε ιδιαίτερα την Jarvis η οποία υπέβαλε δημόσια τις αντιρρήσεις της, προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσει το ρόλο και τη σημασία της εν λόγω εορτής. 

Με αφορμή τη φετινή ημέρα της μητέρας σας προτείνουμε να την περάσετε οικογενειακά, μαγειρεύοντας κάτι όλοι μαζί, φτιάχνοντας μια κατασκευή, παίζοντας κάποιο αγαπημένο επιτραπέζιο, βλέποντας κάποια ταινία, φυτεύοντας ένα λουλούδι σε μια γλάστρα και ό,τι άλλο βέβαια θα σας άρεσε, χτίζοντας οικογενειακές αναμνήσεις και περνώντας δημιουργικά τον χρόνο σας όλοι μαζί!

 

Επιμέλεια Κειμένου: Ζησοπούλου Εύα

 

Comments are closed.