Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα!

Η καθιέρωση μιας ημέρας που θα τιμά το πρόσωπο του πατέρα αποτελεί έμπνευση της αμερικανίδας κοινωνικής ακτιβίστριας Sonora Smart Dodd (1882-1978).

Η Sonora ήταν ένα κορίτσι το οποίο αποτελούσε μέλος μιας πολύτεκνης οικογένειας, της οποίας η μητέρα απεβίωσε κατά τη διάρκεια της γέννας του έκτου της παιδιού, όταν ακόμα η Sonora ήταν 16 ετών. Ο πατέρας της William Smart ο οποίος ήταν λοχίας του αμερικανικού στρατού, έπειτα από το θάνατο της συζύγου του αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην ανατροφή και τη φροντίδα των 6 του παιδιών, κάτι το οποίο δεν άφησε ανεπηρέαστη την Sonora.

Κάποια μέρα κατά τον κυριακάτικο εκκλησιασμό της οικογένειας, η Sonora έμαθε πως είχε ήδη καθιερωθεί μια ημέρα με σκοπό την τίμηση του προσώπου της μητέρας. Έχοντας στο μυαλό της το πατρικό πρότυπο του πατέρας της, θέλησε να υπάρξει μια ημέρα εορτασμού και του προσώπου του πατέρα. Χωρίς να χάνει καιρό μοιράστηκε αυτή της την σκέψη στο τοπικό εκκλησίασμα δίνοντας μάλιστα ως προτεινόμενη ημερομηνία αυτής της εορτής την 5 Ιούνη, όπου ήταν και η γενέθλιος ημέρα του πατέρα της. Έπειτα από συζήτηση κατέληξαν πως ίσως ιδανικότερη ημερομηνία θα αποτελούσε η τρίτη Κυριακή του Ιούνη.

Η τοπική κοινωνία της Spokane στην Washington, όπου ζούσε η οικογένεια Smart, ήταν το μέρος όπου εορτάστηκε για πρώτη φορά η ημέρα του πατέρα στις 19 Ιουνίου του 1910. Ο εορτασμός αυτής της ημέρας παρέμεινε στα σύνορα αυτής της περιοχής για τα επόμενα 56 χρόνια. Το 1966 ο αμερικανός πρόεδρος Lyndon Johnson κατοχυρώνει με διάταγμά του και επίσημα κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έπειτα από αυτό, η καθιέρωση αυτής της ημέρας πολύ γρήγορα ξεπέρασε τα αμερικανικά σύνορα.

Τόσο η ημέρα του πατέρα όσο και η ημέρα της μητέρας, αποτελούν δυο ακόμα αφορμές για να περάσει η οικογένεια ποιοτικό χρόνο μαζί. Μια ιδέα αξιοποίησης της ημέρας του πατέρα, θα μπορούσε να είναι η κατασκευή κάποιας κάρτας για τον μπαμπά της οικογένειας και η ετοιμασία κάποιου αγαπημένου γλυκού ήδη από το Σάββατο με σκοπό να το απολαύσετε την Κυριακή. Θα μπορούσατε ακόμα, να τραβήξετε μια οικογενειακή φωτογραφία καθιερώνοντας αυτή τη συνήθεια κάθε χρόνο εκείνη την ημέρα. Τις φωτογραφίες αυτές θα μπορούσατε να τις τοποθετήσετε σε κάποιο άλμπουμ φωτογραφιών με χρονολογική σειρά, φτιάχνοντας έτσι το δικό σας αρχείο οικογενειακών αναμνήσεων με αφορμή την ημέρα του πατέρα!

 

Επιμέλεια Κειμένου: Ζησοπούλου Εύα

Comments are closed.