Δημιουργική απασχόληση και παιδί!

«Πες μου και θα ξεχάσω, δείξε μου και ίσως να θυμάμαι, κάνε με να το βιώσω και θα το καταλάβω», είναι τα λόγια μια κινεζικής παροιμίας και περιέχει όλο το νόημα για τη σημασία της εκπαίδευσης και της γνώσης στα παιδιά.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί το σχολείο, τόσο για γνωστικούς, όσο και για κοινωνικούς λόγους. Ο ρόλος του σχολείου ενισχύεται ακόμη περισσότερο όταν το παιδί συμμετέχει και σε περαιτέρω εξωσχολικές δραστηριότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην γνωστική του ανάπτυξη και στην κοινωνικοποίησή του. Σε αυτούς τους εξωσχολικούς χώρους ανήκουν και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Ποια είναι όμως στην πραγματικότητα τα οφέλη τους; Τι θα κερδίσει το παιδί πηγαίνοντας σε ένα ΚΔΑΠ; Η απάντηση φυσικά είναι απλή: πολλά!

Το παιδί ερχόμενο στο ΚΔΑΠ έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον κόσμο μέσα από έναν διαφορετικό τρόπο μάθησης. Τα διάφορα είδη εργαστηρίων εξυπηρετούν τη διαθεματικότητα, που δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με μια ποικιλία θεμάτων και να τα προσεγγίσει μέσα από τον χορό, το θέατρο, τη μουσική, τη μαγειρική, τη ζωγραφική, την τεχνολογία, τις ξένες γλώσσες, την γλυπτική και άλλα πολλά. Έτσι, το παιδί αποκτάει τη δεξιότητα να διαχειριστεί κάποιο θέμα ή πρόβλημα μέσα από διαφορετικές οπτικές, να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να μάθει κάτι καινούριο δημιουργικά, να οργανώσει τη νέα γνώση πολύ πιο εύκολα και με έναν τρόπο διασκεδαστικό και βιωματικό. Συνεπώς, δημιουργείται μια προσωπικότητα με διευρυμένους ορίζοντες και με ένα εύρος εμπειριών που θα τις κουβαλάει πάντα μέσα του.

Ακόμη,  ενισχύεται η κοινωνικότητά του λόγω της φύσης των εργαστηρίων (ομαδικές δραστηριότητες, επίλυση προβλημάτων, μεικτά τμήματα, εξωτερικές δραστηριότητες). Γίνεται, λοιπόν, μέρος ενός συνόλου, μιας ομάδας με απουσία ανταγωνισμού και ενισχύεται ακόμη περισσότερο η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή του. Και αν στην κορυφή του παγόβουνου το μόνο πλεονέκτημα φαίνεται να είναι η ανάπτυξη της αισθητικής του, κάτω από την επιφάνεια διακρίνεται ότι τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα και αξίζει να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να τα γνωρίσουν μέσα από μια ολόπλευρη ανάπτυξη.

 

Επιμέλεια Κειμένου: Πυλωρίδου Χαρά

Comments are closed.