Οι γονείς συνηθίζουν να διασκεδάζουν με τα παιδιά τους σε παιδικές χαρές και παιδότοπους. Επιλέγουν να «χαλαρώσουν», αφήνοντας τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τα παιχνίδια της παιδικής χαράς ή με τα φουσκωτά και τα μπαλάκια του παιδότοπου. Μια λύση ξεκούρασης και αποβολής της καθημερινής ρουτίνας και των δυο. Εννοείται πως μια τέτοια διασκέδαση είναι πάντα θελκτική και για το παιδί αλλά και για τους γονείς. Σκεφτείτε, όμως, δυο φορές τον χρόνο να μετατρέψετε αυτή την διασκέδαση σε μια βόλτα για έναν εκπαιδευτικό σκοπό. Μπορείτε να επισκεφθείτε με τα παιδιά σας ένα μουσείο της επιλογής σας!

 

Τα οφέλη αυτής της επίσκεψης είναι κατά κύριο λόγο εκπαιδευτικά. Τα αξιοθέατα και τα ευρήματα που αποτελούν στοιχεία του μουσείου, κρύβουν από πίσω τους μεγάλη ιστορία. Πώς μπορούν, λοιπόν, οι γονείς να κάνουν πιο ενδιαφέρουσα μια επίσκεψη σε ένα μουσείο; Στην εποχή μας, πλέον, τα περισσότερα μουσεία έχουν ιστοσελίδες που προβάλλουν τα εκθέματα ή αναφέρουν τα ονόματα των αγαλμάτων της έκθεσης. Έτσι, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μια λίστα με τα κυριότερα και τα πιο σημαντικά για εσάς και το παιδί σας εκθέματα και να διαβάσετε ελάχιστες πληροφορίες για το κάθε ένα. Κατά αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να γίνετε εσείς ο ξεναγός του παιδιού σας. Πράγμα που αποτελεί πιο αποτελεσματική επιλογή για να μάθει το παιδί σας διάφορα πράγματα μέσα στο μουσείο. Ίσως, η επιλογή ενός ξεναγού είναι μια λύση για να εξηγήσει με λεπτομέρεια και εγκυρότητα αυτές τις πληροφορίες στο παιδί, αλλά με αυτό τον τρόπο θα χαθεί η μαγεία και η δική σας συμβολή σε αυτή την επίσκεψη. Επιπλέον, το παιδί ενδεχομένως να μη δώσει την ίδια σημασία στον ξεναγό από ότι σε εσάς τους ίδιους. Εννοείται, πως ο ξεναγός δεν μπορεί να αντικατασταθεί από οποιονδήποτε γονέα αλλά σίγουρα θα καταλάβει ότι θέλετε να συμμετέχετε και εσείς στην εκπαιδευτική διαδικασία του παιδιού σας. Δοκιμάστε το!

 

Ένας ακόμη τρόπος  είναι να συνεργαστείτε με τον ξεναγό κατά την επίσκεψη σας εκεί. Τις περισσότερες φορές, οι ξεναγοί δημιουργούν διαδραστικές ή δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά μετά ή κατά τη διάρκεια της ξενάγησης. Οι δραστηριότητες αφορούν τα εκθέματα που υπάρχουν στο μουσείο και σε αυτές πάντα με συνεννόηση μπορούν να συμμετέχουν γονείς ή είναι σχεδιασμένες για να συμμετέχουν οι γονείς οπωσδήποτε.

 

Αν θέλετε να είστε ανεξάρτητοι ως προς την ξενάγηση, μπορείτε να δημιουργήσετε δικές σας δραστηριότητες και να συνεργαστείτε με το παιδί σας ή μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο με κάποιο φιλικό ζευγάρι και τα παιδιά να συνεργαστούν κάτω από τη δική σας καθοδήγηση. Μια προτεινόμενη δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι τα παιδιά να βρίσκουν χαρακτηριστικά του κάθε αγάλματος. Για παράδειγμα, σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, έπειτα από μια βόλτα στους χώρους του μουσείου, θα μπορούσατε να θέσετε την ερώτηση στα παιδιά σας «Ποιο άγαλμα κρατάει ένα τόξο;» ή «Ποιο άγαλμα κάθεται;». Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρακτηριστικά των αγαλμάτων, ονόματα και την τοποθεσία τους μέσα στον χώρο. Μια ακόμη δραστηριότητα είναι να βάλετε τα παιδιά σας να ζωγραφίσουν το αγαπημένο τους έκθεμα στο μουσείο και να γράψουν μια φανταστική ιστορία για αυτό. Μπορείτε να βάλετε την φαντασία σας και να δημιουργήσετε διάφορες δραστηριότητες για να απασχολήσετε το παιδί και σαν αποτέλεσμα να εκπαιδευτεί μέσα από αυτές αλλά και να διασκεδάσει.

 

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλών ειδών μουσεία. Αν τα αρχαιολογικά ή τα πολεμικά σας φαίνονται αρκετά εκπαιδευτικά μπορείτε να επιλέξετε ένα αθλητικό ή ένα λαογραφικό μουσείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λιγότερες γνώσεις και πληροφορίες να σας δώσουν αλλά ίσως να είναι πιο κοντά σε εσάς, το παιδί σας και τις προτιμήσεις σας. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να επισκεφθείτε μουσεία και μέσω υπολογιστή. Πολλά μουσεία προσφέρουν διαδικτυακή ξενάγηση για όλους αλλά αυτό, ίσως , να μην τραβήξει την προσοχή των παιδιών σας και σαφώς δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν τα εκθέματα εάν δεν τα κοιτούν από κοντά. Η δια ζώσης ξενάγηση προσφέρει ρεαλιστική εμπειρία και δεν αντικαθίσταται με την εικονική πραγματικότητα. Η παραπάνω πρακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μουσεία του εξωτερικού, στα οποία δύσκολα μπορεί κάποιος να πάει άμεσα.

 

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αποφασίσετε να κάνετε μια μικρή εκδρομή με το παιδί σας, σκεφτείτε τα παραπάνω οφέλη που σας δίνει μια τέτοια επίσκεψη σε ένα μουσείο. Για το παιδί σας, κυρίως εκπαιδευτικά και διασκεδαστικά και για εσάς εκπαιδευτικά και μια ευκαιρία να παίξετε με το παιδί σας και να περάσετε χρόνο μαζί του!

 

Επιμέλεια Κειμένου: Λουκά Ναταλία

Comments are closed.