Ο ιός του COVID-19 έχει προκαλέσει σε μικρούς και μεγάλους έντονο άγχος, στρες και αβεβαιότητα για το μέλλον. Καθώς τα παιδιά βιώνουν το κλείσιμο των σχολείων, την ακύρωση εκδηλώσεων και την απομάκρυνσή τους από τους φίλους τους, χρειάζονται τώρα, περισσότερο από ποτέ, να νιώθουν την αγάπη και την στήριξή μας. Παρακάτω θα αναφερθούμε σε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί στο σπίτι ένα κλίμα κανονικότητας, βιώνοντας αυτή την νέα πραγματικότητα.
- 1. Να είστε παραγωγικοί και ήρεμοι.
Οι γονείς πρέπει να έχουν μια ήρεμη, προληπτική συνομιλία με τα παιδιά τους σχετικά με τη νόσο του κορωνοϊού (COVID-19) και τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα παιδιά στη διατήρηση της υγείας τους. Ενημερώστε τα παιδιά ότι είναι πιθανό [εσείς ή τα παιδιά σας] να αρχίσετε να αισθάνεστε συμπτώματα κάποια στιγμή, τα οποία συχνά είναι παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη, και ότι δεν χρειάζεται να αισθάνονται αδικαιολόγητα φοβισμένα από αυτήν την πιθανότητα. Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να τους ενημερώσουν εάν δεν αισθάνονται καλά, ή εάν ανησυχούν για τον ιό έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να βοηθήσουν. Οι ενήλικες μπορούμε να κατανοήσουμε το γεγονός ότι τα παιδιά αισθάνονται νευρικά και ανησυχούν για το COVID-19. Διαβεβαιώστε τα παιδιά σας ότι η ασθένεια λόγω μόλυνσης από COVID-19 είναι γενικά ήπια, ειδικά για παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι πολλά από τα συμπτώματα του COVID-19 μπορούν να αντιμετωπιστούν. Από εκεί, μπορούμε να τους υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν πολλά αποτελεσματικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους ασφαλείς όπως να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να μην αγγίζουμε τα πρόσωπά μας και να κρατάμε αποστάσεις.
- 2. Ακολουθήστε μία ρουτίνα.
Τα παιδιά χρειάζονται μια βάση και αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να εφεύρουμε νέες βάσεις για να περάσουμε τις δύσκολες αυτές μέρες. Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα στους γονείς να βεβαιωθούν ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα για την ημέρα – που μπορεί να περιλαμβάνει χρόνο παιχνιδιού, όπου ένα παιδί μπορεί να πάρει το τηλέφωνό του και να συνδεθεί με τους φίλους του, αλλά θα πρέπει επίσης να έχει χρόνο και χωρίς τεχνολογία για να βοηθήσει γύρω από το σπίτι. Πρέπει να σκεφτούμε τι εκτιμούμε και πρέπει να οικοδομήσουμε μια δομή που να το αντικατοπτρίζει. Θα είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τα παιδιά μας να έχουν μια αίσθηση μιας προβλέψιμης ημέρας και μια αίσθηση του πότε πρέπει να εργάζονται και πότε θα παίζουν.
- 3. Αφήστε τα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
Με το κλείσιμο των σχολείων, ακυρώνονται σχολικά παιχνίδια, συναυλίες, αθλητικοί αγώνες και δραστηριότητες και τα παιδιά απογοητεύονται βαθιά. Η νούμερο ένα συμβουλή του Δρ Damour είναι να αφήσουμε τα παιδιά να είναι λυπημένα. Στο πλαίσιο της ζωής ενός παιδιού, αυτές είναι μεγάλες απώλειες. Αυτό είναι μεγαλύτερο για αυτούς από ό, τι για εμάς, γιατί το μετράμε με τη ζωή και την εμπειρία μας. Υποστηρίξτε τα παιδιά και κατανοείστε ότι είναι πολύ λυπημένοι και πολύ απογοητευμένοι για τις απώλειες που θρηνούν.
- 4. Ελέγξτε τι ακούνε σχετικά με την κατάσταση που βιώνουμε.
Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση σχετικά με τη νόσο του κορωνοϊού (COVID-19). Μάθετε τι ακούει το παιδί σας ή τι πιστεύει ότι είναι αλήθεια. Δεν αρκεί να πείτε στο παιδί σας ακριβή γεγονότα. Εάν δεν ανακαλύψετε τι σκέφτονται μπορεί να συνδυάσουν τις νέες πληροφορίες που τους δίνετε με παλιές πληροφορίες που έχουν. Μάθετε τι γνωρίζει ήδη το παιδί σας και ξεκινήστε από εκεί για να κατανοήσει σωστά το τι συμβαίνει τελικά.
- 5. Δημιουργήστε περισπασμούς.
Όταν πρόκειται για την επεξεργασία δύσκολων συναισθημάτων, πάρτε τις ενδείξεις σας από το παιδί σας και εξισορροπήστε μεταξύ τού να μιλάτε για συναισθήματα και του να βρίσκετε περισπασμούς ώστε να μην σκέφτονται άσχημα πράγματα και τους δημιουργούνται δυσάρεστα συναισθήματα. Να επιτρέπετε την απόσπαση της προσοχής όταν τα παιδιά χρειάζονται ανακούφιση από το να αισθάνονται πολύ αναστατωμένα. Οργανώστε μια οικογενειακή βραδιά κάθε 2-3 μέρες ή μαγειρεύετε μαζί γεύματα. Μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες όλοι μαζί όπως να παίζετε επιτραπέζια παιχνίδια, να οργανώσετε βραδιά σινεμά ή να κάνετε παζλ.
- 6. Προσέχετε τις αντιδράσεις σας μπροστά στα παιδιά.
Φυσικά και οι γονείς έχουν δικαίωμα να φοβούνται και να ανησυχούν για όλη αυτή την κατάσταση που βιώνουμε. Τα παιδιά, όμως, υιοθετούν τις συμπεριφορές μας όπως και τους φόβους μας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, οι γονείς να διαχειρίζονται το άγχος τους στον χρόνο που δεν περνάνε με τα παιδιά ώστε να μην διοχετεύουν τα αρνητικά τους συναισθήματα σε αυτά. Τα παιδιά βασίζονται στους γονείς τους για να τους παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας και προστασίας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά είναι οι επιβάτες σε ένα αυτοκίνητο που εμείς οδηγούμε. Κι έτσι ακόμα κι αν αισθανόμαστε άγχος, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να τους εμποδίσει να αισθάνονται ασφαλείς σαν επιβάτες.
Πηγή: Unicef, Dr. Lisa Damour
Επιμέλεια Κειμένου: Ζέρβα Ελένη