21 Ιανουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς!

Η αγκαλιά ενός οικείου κι αγαπημένου μας προσώπου θεωρείται συχνά το βάλσαμο που μας ηρεμεί και μας γαληνεύει. Η αγκαλιά δεν έχει ηλικία καθώς είναι έκφραση της αγάπης και των βαθύτερων συναισθημάτων μας. Μικροί και μεγάλοι την αναζητούν, τη δίνουν και τη δέχονται με χαρά – ακόμη κι οι πιο «δύσκολοι»! Γιατί όμως η αγκαλιά είναι τόσο σημαντική; Είναι μια συνθήκη που απλώς οι άνθρωποι την ανήγαγαν σε αξία λόγω συναισθημάτων ή είναι κάτι παραπάνω;

Σύμφωνα με έρευνες τα οφέλη της αγκαλιάς είναι πολλά και τα όσα μας προσφέρει αφορούν τόσο τον ψυχισμό όσο και τη σωματική μας υγεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς λίγα μόνο δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για την μείωση τους άγχους, όπως και της αρτηριακής πίεσης, καθώς αυξάνει ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη – ορμόνες υπεύθυνες για την ευεξία. Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιαν Άστρεμ, ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής στο Λίνκεπινγκ της Σουηδίας αναφέρει «Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις». Επιπλέον, η δύναμη της αγκαλιάς μπορεί να λειτουργήσει «θεραπευτικά» απέναντι στον πόνο και το ανοσοποιητικό σύστημα. Σκεφτείτε μονάχα πόσες φορές σαν παιδιά θέλαμε να χωθούμε στην αγκαλιά των γονέων μας ή πόσες φορές τα παιδιά μας τρέχουν στην αγκαλιά μας, όταν αισθάνονται ανασφάλεια, φόβο, ή όταν πέφτουν και χτυπούν. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την αγκαλιά ως ένας είδος «φυσικής βιταμίνης» – όχι άδικα αφού όπως είδαμε παραπάνω μπορεί να απελευθερώσει διάφορες θετικές ορμόνες και να κάνει το άτομο να δει τον κόσμο διαφορετικά. 

Σήμερα, λοιπόν, αλλά και κάθε μέρα δείξτε την αγάπη σας στους ανθρώπους σας με μία αγκαλιά. Σε μία εποχή που όλα είναι μετέωρα και τα αρνητικά συναισθήματα, οι φόβοι, η αβεβαιότητα φιγουράρουν στο προσκήνιο πάρτε τα παιδιά σας μία αγκαλιά και δείξτε τους πως μία μικρή πράξη, μία μικρή εκδήλωση συναισθημάτων χωρίς λόγια είναι ικανή να δώσει κουράγιο για να πάτε παρακάτω. Δείτε την αγκαλιά και τις ιδιότητες της σαν «μαγικό φίλτρο» – άλλωστε η ίδια η αγάπη δεν είναι μία μορφή όμορφης μαγείας; Μοιράστε την εντός του σπιτιού χωρίς φειδώ κι αφού τα δύσκολα περάσουν κι η κανονικότητα επανέλθει, μοιράστε την και στους υπόλοιπους οικείους που σας έλειψαν. Θα δείτε πόσο διαφορετικά θα νιώσετε. Χαρά, ανακούφιση και ευεξία από κάτι τόσο μικρό…μα τόσο σημαντικό.

 

Επιμέλεια Κειμένου: Τσανακτσίδου Ελένη Μαρία

 

Πηγή: https://www.in.gr/2020/01/21/plus/features/pagkosmia-imera-agkalias-giati-apotelei-kalytero-farmako/

Comments are closed.