Η έννοια της προσφοράς κατά την ανάπτυξη των παιδιών!

Μια σημαντική πτυχή της προσωπικότητας του παιδιού μας θα έπρεπε να είναι η έννοια της προσφοράς. Μέσα από την προσφορά και τον εθελοντισμό παρατηρούνται συχνά φαινόμενα αυτοβελτίωσης των παιδιών. Η εισαγωγή στην έννοια του εθελοντισμού πρέπει να εισάγεται από τα πρώτα έτη της ζωής των παιδιών στην καθημερινότητά τους, έτσι ώστε να συμβαδίζει με την αναπτυξιακή πορεία τους και να νιώθουν την ολοκλήρωση μέσω της προσφοράς.

Το πιο απλό παράδειγμα που συναντάμε, είναι μια κλασσική περίπτωση  στο σχολείο ή σε κάποια παιδική χαρά. Οι γονείς συνηθίζουν να έχουν μαζί τους διάφορα παιχνίδια των παιδιών τους για να τα απασχολήσουν σε περίπτωση που κουραστούν.  Πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο ένα άλλο παιδί που παίζει πιο δίπλα ή ένας φίλος να παίρνει αυτό το παιχνίδι χωρίς να ρωτήσει για να παίξει. Το δικό σας παιδί θα δυσαρεστηθεί και θα παραπονεθεί, εκείνη είναι η στιγμή κατά την οποία εσείς θα πρέπει να παροτρύνετε το παιδί σας να μοιραστεί τα παιχνίδια του με ένα άλλο παιδάκι και να του τονίσετε πόσο όμορφο είναι να μοιράζεται κανείς τα παιχνίδια του. Προτείνετε, ακόμη, στο παιδί σας να παίξει μαζί με το άλλο παιδί και το παιχνίδι που του ανήκει. 

Από τα απλά στα πιο σύνθετα, οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την ηλικιακή ομάδα του παιδιού τους και να εισάγουν συνεχώς πληροφορίες για την έννοια της προσφοράς. Παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να προσεγγιστούν με κάποια συζήτηση. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα γεγονός της καθημερινότητας, είτε την φτώχεια είτε κάποια ασθένεια για να πληροφορήσετε το παιδί σας για τον εθελοντισμό. Ο εθελοντισμός αναφέρεται κυρίως σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας λόγω αναπτυξιακών δεξιοτήτων και συναισθηματικής πληρότητας. Τα μεγαλύτερα παιδιά καταλαβαίνουν τον λόγο για τον οποίο προσφέρουν εθελοντικά σε μια ομάδα ανθρώπων και τους βοηθάει στην κοινωνική ανάπτυξη. Χαρακτηριστικά μπορείτε να συμμετέχετε με το παιδί σας σε μια εθελοντική δράση, από κάποια προσφορά σε κάποιο ίδρυμα μέχρι και κάποια εθελοντική αιμοδοσία. 

Χρόνο με το χρόνο τα παιδιά σας θα αναπτύξουν το αίσθημα της αυτοβελτίωσης και της πληρότητας μέσα από τα παραδείγματα που θα τους δίνετε. Κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη θα συντελέσουν για να δημιουργήσουν στο παιδί σας, ευαισθητοποίηση και ανθρωπιά. Να θυμάστε: Δίνω, δεν σημαίνει ότι χάνω! Διδάξτε στα παιδιά σας ότι η προσφορά είναι αμφίδρομη, δίνουμε υλικά αγαθά που μας περισσεύουν ή δεν τα χρειαζόμαστε και παίρνουμε ευχαρίστηση και νιώθουμε πλήρεις!

Επιμέλεια Κειμένου: Λουκά Μαρία – Ναταλία

 

Comments are closed.