Το Άλφα και το Ωμέγα: Η διατροφή των παιδιών μας!

Πολλές φορές τα παιδιά μας είναι ανήσυχα μέσα στην ημέρα. Σε αυτό συντελούν πολλοί παράγοντες, αλλά ο κυριότερος που εντοπίζεται είναι η κακή διατροφή. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης δημιουργεί υπερβολική ενέργεια με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι υπερκινητικά και να έχουν προβλήματα ύπνου! Οι γονείς λόγω καθημερινότητας, αρκούνται στο να ψωνίζουν έτοιμα σνακ από το σουπερμάρκετ, τα οποία δεν θέλουν προετοιμασία και έχουν υψηλό ποσοστά ζάχαρης ή αλατιού. Επιπλέον, η διατροφή των παιδιών είναι ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την θωράκιση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. 

Καλό θα ήταν να ξεκινάει το παιδί της ημέρα του με ένα ικανοποιητικό πρωινό που θα περιέχει γάλα και κάποιο υγιεινό τοστ ή φέτες με μαρμελάδα. Θα μπορούσατε να αποφύγετε την πραλίνα φουντουκιού ή έστω να βάζετε πραλίνα μια με δυο φορές την εβδομάδα στο πρωινό τους. Παρόλο που η μαρμελάδα περιέχει ζάχαρη, είναι πιο υγιεινή από την πραλίνα που μπορεί να βάζετε στο ψωμάκι των παιδιών σας. Επιπλέον, ιδανικό είναι τα παιδιά να τρώνε 5 με 6 μικρά γεύματα την ημέρα. Έτσι, δεν πρέπει να παραλείπετε το δεκατιανό των παιδιών σας, το οποίο πιθανότατα τρώνε στο διάλειμμα του σχολείου. Τα φρούτα είναι μια καλή επιλογή για το δεκατιανό του. Αν θέλετε να δώσετε κάτι αλμυρό στα παιδιά σας, μπορείτε είτε να κάνετε κάποιο σπιτικό αλμυρό μάφιν είτε να του δώσετε σνακ με αγνά υλικά.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, βασικό γεύμα είναι το μεσημεριανό. Προτιμήστε το σπιτικό μαγειρευτό φαγητό και συνοδεύστε το με σαλάτα για να μάθουν τα παιδιά σας να τρώνε λαχανικά. Επιλέξτε να αλλάζετε συχνά τα λαχανικά που χρησιμοποιείτε για να δοκιμάζουν τα παιδιά σας διαφορετικά λαχανικά και να παίρνουν όλες τις θρεπτικές  ουσίες. Στη συνέχεια, για απογευματινό μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας κάποιο χειροποίητο υγιεινό σνακ, το οποίο έχετε φτιάξει εσείς για να μπορείτε να ελέγχετε την ποσότητα ζάχαρης που δίνετε στα παιδιά. Τέλος, για το βραδινό επιλέξετε κάτι ελαφρύ, και κυρίως χωρίς ζάχαρη για να μην υπάρχει δυσλειτουργία στον ύπνο των παιδιών σας.

Υπάρχουν πολλές προτάσεις στο διαδίκτυο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε για τα παιδιά σας υγιεινά σνακ. Αντικαταστήστε τη ζάχαρη, είτε με μέλι είτε με γλυκόζη. Χρησιμοποιήστε λαχανικά για τις σαλάτες και για τα σαντουιτσάκια των παιδιών σας και μην του δίνετε τυποποιημένα σνακ με πολλά συντηρητικά που δεν το βοηθούν να δημιουργήσει ένα δυνατό οργανισμό με ανοσοποιητικό ικανό να πολεμήσει διάφορες ιώσεις και δυσλειτουργίες. Εάν επιλέξετε να ακολουθήσετε τον παραπάνω δρόμο, παρατηρείστε τη διαφορά που θα παρουσιάσουν τα παιδιά σας και θα δείτε πόσο πιο ομαλή θα είναι η καθημερινότητα τους και πόσο θα τα ωφελήσει στη ζωή τους. Προσοχή! Μην ξεχάσετε να υπενθυμίζετε στο παιδί σας να πίνει μια καλή ποσότητα νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Επιμέλεια Κειμένου: Λουκά Μαρία Ναταλία

Comments are closed.