Η κατάσταση που επικρατεί γύρω μας αυτή την περίοδο είναι δύσκολη. Η ψυχολογία των ανθρώπων έχει πέσει πολύ και όλοι μας απογοητευόμαστε με την καραντίνα που βιώνουμε. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη διάθεση των παιδιών μας και να τα απασχολήσουμε έτσι ώστε να περάσουμε όμορφες στιγμές και να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής.

Ένας καλός σύμμαχος αυτή την περίοδο είναι το διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές προτάσεις για να περάσουμε δημιουργικά και όμορφα χρόνο με τα παιδιά μας. Μια καλή λύση είναι να δημιουργήσουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με δραστηριότητες, το οποίο θα μιμείται το εβδομαδιαίο πρόγραμμα προ καραντίνας. Για παράδειγμα, εάν τη Δευτέρα τα παιδιά σας είχαν κάποια ξένη γλώσσα, μπορείτε να τα απασχολήσετε, δημιουργώντας ένα παιχνίδι σχετικά με την ξένη γλώσσα που μαθαίνει το παιδί σας. Ή ακόμη αν το παιδί σας είναι μικρό σε ηλικία,  ξεκινήστε να του μαθαίνετε με παιχνιδάκια κάποια ξένη γλώσσα. Μπορείτε να κινηθείτε στις επιλογές του παιδιού σας και σε αυτά που το ενδιαφέρουν για να δημιουργήσετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Ενδεχομένως, θα μπορούσατε να προσθέσετε ημερήσιες δραστηριότητες τις οποίες το παιδί σας δεν παρακολουθεί αλλά θα θέλατε να εντάξετε στο πρόγραμμά του.

Δραστηριότητες που μπορούμε να δημιουργήσουμε, μπορεί να έχουν βάση το θέατρο, την παιδική λογοτεχνία, τη μουσική και άλλες καλλιτεχνικές προεκτάσεις. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα και να το τοποθετήσουμε σε ένα σημείο του σπιτιού που είναι ευδιάκριτο για τα παιδιά. Θεσπίζουμε ώρα δραστηριότητας για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν. Μπορούμε ακόμη να διαμορφώσουμε τον χώρο μας ανάλογα με τη δραστηριότητα της ημέρας. Προσοχή! Προσπαθούμε να μετριάσουμε τον χρόνο που περνάνε τα παιδιά μπροστά σε οθόνες, ειδικά τώρα που παρακολουθούν καθημερινά μαθήματα τηλεκπαίδευσης. Έτσι, θα ήταν προτιμότερο να αποφύγουμε τα παιχνίδια στο διαδίκτυο.

Θα εκπλαγείτε με το πόσες δραστηριότητες μπορούμε να «σκαρώσουμε» μόνοι μας στο σπίτι και το πόσα υλικά καθημερινής χρήσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να τις δημιουργήσουμε. Μην απελπίζεστε, αφήστε την φαντασία σας να λειτουργήσει ευεργετικά για εσάς και τα παιδιά σας. Γεμίστε τον χρόνο σας και δείτε την εξέλιξη των παιδιών σας μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Tip: Μπορείτε να βρείτε υλικό στην ιστοσελίδα, στο facebook και στο instagram του ΚΔΑΠ Μόρφωση Εύοσμος-Πολίχνης για προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης στο σπίτι.

Καλή διασκέδαση!

Επιμέλεια Κειμένου: Λουκά Μαρία – Ναταλία

Comments are closed.