2 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου!

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε στις 2 Απριλίου του 1966 από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY- International Board of Books for Young People). Η επιλογή αυτής της ημέρας δεν είναι τυχαία μιας και 2 Απριλίου είναι η γενέθλιος ημέρα του πολύ γνωστού και αγαπημένου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen. Η καθιέρωση μιας τέτοιας ημέρας πραγματοποιήθηκε με σκοπό να τεθεί ένα ετήσιο έναυσμα έμπνευσης των παιδιών στα ταξίδια της φαντασίας που προσφέρουν τα βιβλία.

Κάθε βιβλίο αποτελεί μια νέα διαδρομή σε μονοπάτια που μπορεί και ποτέ να μη βρεθεί ένα παιδί στην πραγματικότητα. Ανακαλύπτει προκλήσεις και συναισθήματα, καλείται να πάρει αποφάσεις μαζί με τους ήρωες και να γίνει συνοδοιπόρος και φίλος τους. Σίγουρα ένα βιβλίο έχει πολλά να προσφέρει και θα ήταν πολύ ωραίο να βρίσκαμε ένα δημιουργικό τρόπο, για να καλέσουμε τα παιδιά να δουν τα βιβλία σαν μια πρόκληση για νέες περιπέτειες σε μέρη μαγικά.

Με αφορμή τη φετινή παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου σας παραθέτουμε τη δική μας πρόταση αξιοποίησης των παιδικών βιβλίων στην καθημερινότητα σας. Τι θα λέγατε να διαλέγατε μαζί με το παιδί σας κάποιο βιβλίο και κάθε βράδυ να διαβάζατε μαζί μερικές σελίδες πριν τον βραδινό ύπνο; Μια τέτοια δραστηριότητα θα σας έδινε την ευκαιρία να διαμορφώσετε μια συνήθεια στο παιδί σας να αδειάσει το νου του από τις εντάσεις της ημέρας, μέσα από το ένα δημιουργικό ταξίδι στις σελίδες ενός βιβλίου.

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που εφιστούν την προσοχή όλων να αφήνουμε τις οθόνες για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από το βραδινό ύπνο. Μάλιστα, ο Δρ. Dirk Jan Stenvers του τμήματος ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού της Ιατρικής Σχολής του Άμστερνταμ, σε συνέντευξή του στο «The Guardian» σημείωσε πως εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης επαφής των εφήβων με τις ηλεκτρονικές συσκευές όλο και περισσότεροι έφηβοι έχουν προβλήματα με τον ύπνο τους.

Ας δώσουμε, λοιπόν, χώρο στα βιβλία και ας βοηθήσουμε τα παιδιά, να διαμορφώσουν μια υγιή συνήθεια αποσυμφόρησης του νου με μαγικά ταξίδια φαντασίας μέσα από τις σελίδες τους.

 

Επιμέλεια Κειμένου: Ζησοπούλου Εύα

Comments are closed.