10 χριστουγεννιάτικες ταινίες για την περίοδο των διακοπών!

Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι σίγουρα από τις ομορφότερες και πιο γιορτινές περιόδους όλου του χρόνου. Μεταξύ άλλων συνδυάζουν τη ζεστασιά, το εορταστικό κλίμα, τον όμορφο στολισμό του σπιτιού και τις τρυφερές, γλυκές οικογενειακές στιγμές. Μέσα σε συνθήκες χαλάρωσης και χαρούμενων τραγουδιών είναι η ώρα για παιχνίδια, ύπνο, νόστιμο φαγητό, υπέροχα εδέσματα και φυσικά… ταινίες και κινούμενα σχέδια, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά για όλη την οικογένεια!

Στο άρθρο αυτό συγκεντρώσαμε 10 ταινίες και κινούμενα σχέδια, πρόσφατα ή λίγο παλαιότερα, ιδανικά για να περάσει όμορφα η ώρα ένα χριστουγεννιάτικο απόγευμα. Πάρτε, λοιπόν, τη ζεστή σοκολάτα σας, τα υπέροχα μελομακάρονα και τους μυρωδάτους κουραμπιέδες, βάλτε τα λαμπάκια να φωτίζουν το δέντρο και πάμε να δούμε τη λίστα 

 1. Jingle Jangle – Μαγικά Χριστούγεννα (ταινία 2020, διάρκεια 2 ώρες) :

Ένας παιχνιδοποιός που προδόθηκε από τον έμπιστο μαθητεύομενό του δημιουργεί με την εγγονή του μία μαγική εφεύρεση. Εάν καταφέρουν να την κάνουν να λειτουργήσει μέχρι τις γιορτές, η ζωή τους θα αλλάξει για πάντα. Πρόκειται για μία ταινία γεμάτη μαγεία, εξαιρετική μουσική επένδυση, εντυπωσιακά κοστούμια και φυσικά έντονη πλοκή με δράση και περιπέτεια. Μεταξύ των διαφόρων μηνυμάτων της, τα οποία πολλές φορές μεταδίδονται μέσα από το τραγούδι και τον χορό, η ταινία προσπαθεί να θυμίσει στα παιδιά ότι η πίστη στον εαυτό μας είναι κινητήριος δύναμη και με αυτήν μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Κόντρα σε ό,τι μας δυσκολεύει εμείς οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να προσπαθούμε για αυτό που θέλουμε!

2. Η Χριστουγεννιάτικη ευχή της Άντζελα (κινούμενα σχέδια 2020, διάρκεια 47 λεπτά) :

Ο πατέρας της εργάζεται στη μακρινή Αυστραλία και η αποφασιστική Άντζελα καταστρώνει ένα σχέδιο για να ενώσει ξανά την οικογένειά της εγκαίρως για τις γιορτές. Αν και αποτελεί τη συνέχεια προγενέστερης ταινίας με τίτλο «Τα Χριστούγεννα της Άντζελα», μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία ως ανεξάρτητη καθώς το θέμα και το περιεχόμενό της, παρά τις αναφορές, δεν εξαρτώνται από την προηγούμενη. Μέσα στο χειμωνιάτικο κλίμα του Ιρλανδικού χειμώνα του 1913 η ταινία προωθεί σπουδαία μηνύματα που αφορούν την ευτυχία, την οικογενειακή θαλπωρή, την επινοητικότητα μπροστά στις δυσκολίες και τη γενναιοδωρία. Η έντονη αντίθεση μεταξύ φτώχειας και πλούτου θυμίζει στα παιδιά ότι ο πλούτος δε συνδέεται άμεσα με την ευτυχία, ενώ η έλλειψη χρημάτων δε συνεπάγεται πάντοτε δυστυχία. 

3. Κλάους – Το μυστικό των Χριστουγέννων (κινούμενα σχέδια 2019, διάρκεια 1 ώρα 40 λεπτά) :

Ένας εγωιστής ταχυδρόμος κι ένας μοναχικός παιχνιδοποιός γίνονται φίλοι και χαρίζουν το χαμόγελο που απουσιάζει από μια ψυχρή, σκοτεινή μικρή πόλη. Μπορεί εμείς να γνωρίζουμε τον χαρωπό γερούλη με την κόκκινη στολή και τη γενειάδα ως «Άγιο Βασίλη», μα σε πολλές χώρες του εξωτερικού το όνομά του είναι «Santa Claus». Κι όπως θα καταλάβατε η ταινία αυτή φέρει το όνομά του! Πρωταγωνιστής λοιπόν εδώ είναι ο Κλάους, ένας ταλαντούχος παιχνιδιοποιός με επιβλητική παρουσία και μεγάλη γενειάδα, που τυχαίνει να βοηθήσει έναν ταχυδρόμο να φέρουν εις πέρας μία αποστολή τα Χριστούγεννα. Στη διάρκεια της ταινίας βλέπουμε ουσιαστικά μία εκδοχή για το origin story του αγαπημένου Αγίου των εορτών, με διάφορες αναφορές σε γνωστά χαρακτηριστικά του όπως η παράδοση των παιχνιδιών, η «λίστα» που παρακινεί τα παιδιά να είναι καλοσυνάτα όχι μόνο στις γιορτές αλλά και καθόλη τη διάρκεια των εορτών και της ζωής τους κ.α. 

4. Ο γιος του Άη Βασίλη (κινούμενα σχέδια 2011, διάρκεια 1 ώρα 34 λεπτά)  :

Ο Άρθουρ δεν είναι ένα παιδί σαν όλα τα άλλα. Και αυτό γιατί ο πατέρας του δεν είναι άλλος από τον… Άη Βασίλη αυτοπροσώπως! Μια αναπάντεχη εξέλιξη, θα φέρει τον καλοσυνάτο, πλην όμως αδέξιο Άρθουρ αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του: να φέρει εις πέρας την κρίσιμη αποστολή του μοιράσματος των δώρων, προτού ξημερώσουν τα φετινά Χριστούγεννα… Μία συγκινητική και συνάμα διασκεδαστική ταινία, που επιχειρεί να υπενθυμίσει σε γονείς και παιδιά τη σημασία της οικογενειακής ενότητας σε στιγμές δυσκολίες κι όχι μόνο, όπως και της γενναιοδωρίας και του γενικού πνεύματος των Χριστουγέννων.

5. Santa Buddies – Ο Θρύλος του Άγιου Βασίλη (ταινία 2009, διάρκεια 1 ώρα 28 λεπτά) :

Μία ομάδα γενναίων κουταβοφίλων πηγαίνει στον Βόρειο Πόλο για να σώσει τον μαγικό Παγοκρύσταλλο των Χριστουγέννων από το λιώσιμο και τη σημασία των Χριστουγένων από την απόλυτη λήθη. Γλυκά και χαριτωμένα κουτάβια, ταξίδι σε έναν τόπο μαγικό και παντού Χριστούγεννα – ένας συνδυασμός που θα αγαπήσουν τα παιδιά και μέσα από τους συμβολισμούς θα μάθουν την αξία της ομαδικότητας, της φιλίας και της προσπάθειας για τα πράγματα που αξίζουν.

6. O σκύλος που έσωσε τα Χριστούγεννα (ταινία 2009, διάρκεια 1 ώρα 28 λεπτά) :

Ένας πρώην αστυνομικός σκύλος υιοθετείται από μία οικογένεια τα Χριστούγεννα. Η μητέρα έχει τις αμφιβολίες της για το αν πρέπει να τον κρατήσουν. Όταν ληστές επιχειρούν να μπουν στο σπίτι ο σκύλος κάνει τα πάντα για να σώσει τις γιορτές της οικογένειάς του. Σε μία παραλλαγή του «Μόνος στο σπίτι», ο σκύλος που έσωσε τα Χριστούγεννα εκτυλίσσεται μέσα σε ένα κλίμα πολύ θετικών και σπουδαίων μηνυμάτων. Η ταινία διδάσκει πως ποτέ δεν πρέπει να κρίνουμε κάποιον με βάση την πρώτη εντύπωση που μας έδωσε και πως τα κατοικίδια ζώα είναι μικρές υπάρξεις που αποζητούν τη φροντίδα αλλά και την ειλικρινή αγάπη μας.

7. To πολικό εξπρές (κινούμενα σχέδια 2004, διάρκεια 1 ώρα 40λεπτά) :

Ένα αγόρι που έχει πάψει να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη επιβιβάζεται σε ένα ατμοκίνητο τρένο που σταματάει μπροστά από το σπίτι του με προορισμό τον Βόρειο Πόλο. Αν και γυρισμένη το 2004 θεωρείται μία από τις κλασσικές ταινίες Χριστουγέννων όπως και μία από τις πιο αγαπητές σε παιδιά και γονείς. Η ένταση και η αγωνία διατρέχουν όλη την ταινία και στόχο έχουν να μιλήσουν στους θεατούς για αξίες όπως το θάρρος, ο σεβασμός, η καλοσύνη προς τους άλλους. 

8. Τα Μαγικά Χριστούγεννα του Μίκυ (κινούμενα σχέδια 2002, διάρκεια 1 ώρα 2 λεπτά) :

Μία έντονη χιονοθύελλα ξεσπά κι έτσι ο Μίκυ, οι φίλοι του και πολλοί αγαπημένοι χαρακτήρες της Disney, αποκλεισμένοι στη λέσχη, παρακολουθούν παλιότερες ταινίες που είχαν περάσει μαζί τα Χριστούγεννα και έτσι όλοι αρχίζουν να θυμούνται τις παλιές καλές στιγμές. Εσείς το ξέρατε ότι ο Μίκυ έχει μία λέσχη προβολής ταινιών και την επισκέπτονται συχνά – πυκνά όλοι οι ήρωες των ταινιών της Disney; Μέσα στους θεατές, πολλές φορές, θα συναντήσουμε την Πεντάμορφη, τον Ηρακλή, την Άριελ, την Κρουέλα Ντε Βιλ κ.α. Στη συγκεκριμένη ταινία παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, όλοι οι φίλοι θα γιορτάσουν μαζί και θα καταλάβουν πως τα Χριστούγεννα έχουν σημασία κι είναι πάντα όμορφα όταν τα περνάς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

9. Η Barbie στον Καρυοθραύστη (κινούμενα σχέδια 2001, διάρκεια 1 ωρα 18 λεπτά) :

Η Κλάρα λαμβάνει ως χριστουγεννιάτικο δώρο από τη θεία της έναν καρυοθραύστη. Το βράδυ η μαγεία ξεκινάει. Ο καρυοθραύστης ζωντανεύει για να αντιμετωπίσει τον κακό Βασιλιά Ποντικό ζητώντας τη βοήθεια της Κλάρα. Η ιστορία είναι βασισμένη στο βιβλίο «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς Ποντικός» ενώ δανείζεται στοιχεία κι από τη μουσική μπαλέτου του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Χρησιμοποιώντας ένα σύμβολο που καθιερώθηκε ως χριστουγεννιάτικο, τον καρυοθραύστη, η ταινία δημιουργεί μία ιστορία περιπετειών σε μία μάχη μεταξύ του καλού και του κακού, περνώντας μηνύματα για τη σημασία της σωστής ηγεσίας σε μία ομάδα και το αίσθημα ευθύνης που απορρέει από αυτή. Η Barbie στον καρυοθραύστη είναι η πρώτη ταινία της Μπάρμπι με σύγχρονα γραφικά, αντάξια όμως πολλών ανάλογων κινουμένων σχεδίων με έντονα χρώματα, αρμονία στις κινήσεις και πλοκή που κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο. 

10. Η Πεντάμορφη και το Τέρας 2 – Τα μαγεμένα Χριστούγεννα (κινούμενα σχέδια 1997, διάρκεια 1 ώρα 12 λεπτά) :

Αφού τα μάγια έχουν λυθεί και η χαρά έχει επιστρέψει στο κάστρο, οι πρωταγωνιστές της ταινίας θυμούνται τα πρώτα Χριστούγεννα που πέρασε η Μπελ εκεί, όταν ακόμη το κάστρο κι οι ένοικοί του ήταν μαγεμένοι. Την παραμονή των Χριστουγέννων η Μπελ και οι φίλοι της ετοιμάζονται να υποδεχτούν τις γιορτές αλλά ένας ύπουλος αντίπαλος προσπαθεί να ματαιώσει τα σχέδιά τους. Μία χριστουγεννιάτικη ιστορία με αγαπημένους χαρακτήρες από την κλασσική ταινία της Disney η «Πεντάμορφη και το τέρας», που μιλάει για τη σημασία των γιορτών και το πνεύμα αγάπης και εμπιστοσύνης που αυτές αντιπροσωπεύουν, ως απάντηση σε όσους προσπαθούν να υπονομεύσουν τέτοιες αξίες.

 

Επιμέλεια Κειμένου: Τσανακτσίδου Ελένη Μαρία

Comments are closed.