Το καλοκαίρι ήρθε και η διάθεση μας ανεβαίνει παράλληλα με τη θερμοκρασία. Τα παιδιά μας παίζουν περισσότερες ώρες έξω, βουτάνε στη θάλασσα, χτίζουν καστράκια στην άμμο και τρώνε παγωτό. Ουσιαστικά το καλοκαίρι είναι μια γιορτή με μεγάλη διάρκεια για τα μικρά μας ζουζούνια. Ωστόσο υπάρχουν ώρες χαλάρωσης οι οποίες είναι απαραίτητες τόσο για το παιδί όσο και για τον γονέα. Αυτές τις ώρες είναι καλή ευκαιρία να απολαύσετε μια ταινία με τα παιδιά σας. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα σας παρουσιάσουμε 7 ταινίες που εκτός από ψυχαγωγικό έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Για να τις δούμε αναλυτικότερα:

  • A Streetcat named Bob (2017): Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός εθισμένου στα ναρκωτικά ανθρώπου που υιοθετεί έναν γάτο του δρόμου, ο οποίος τον βοηθάει να απαλλαγεί για πάντα από τις εξαρτήσεις και να βρει τον εαυτό του. – Γιατί είναι καλό να το δείξω στο παιδί μου:Εισάγει στα παιδιά τον σκληρό κόσμο των ναρκωτικών, δείχνοντας παράλληλα τη δύναμη ενός άντρα που κατάφερε να βγει από τον εφιάλτη του με σύμμαχο το χνουδωτό του κατοικίδιο. – Προτεινόμενη ηλικία: Από 12 χρόνων με γονική παρουσία.
  • A Dog’s Way Home (2019): Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής σκυλίτσας που θεωρείται επικίνδυνη και απομακρύνεται από τα αγαπημένα αφεντικά της και το σπίτι της με στόχο να σωθεί από την εκτέλεση της από τις αρχές της πολιτείας που γεννήθηκε. Μακριά από το σπίτι της, η σκυλίτσα μελαγχολεί και αποφασίζει να το σκάσει για να γυρίσει σπίτι. – Γιατί είναι καλό να το δείξω στο παιδί μου: Διδάσκει με τρυφερό τρόπο ότι δεν πρέπει να κρίνουμε ένα πλάσμα από την εμφάνιση ή τη “ράτσα” του. – Προτεινόμενη ηλικία: Από 6 χρόνων.
  • Κίκι: Η μικρή μαγισσούλα (1989): Ένα από τα πιο γλυκά παραμύθια του βραβευμένου με Όσκαρ Ιάπωνα σκηνοθέτη Hayao Miyazaki. Η Κίκι είναι μια μικρή μαγισσούλα που φεύγει από το σπίτι της και αναζητά την ανεξαρτησία της σε μια καινούργια πόλη. Η ταινία είναι ιδανική τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους θεατές. – Γιατί είναι καλό να το δείξω στο παιδί μου: Τα παιδιά βλέπουν τη μικρή πρωταγωνίστρια να έρχεται αντιμέτωπη με νέες ευθύνες. Επιπλέον, η ταινία θίγει θέματα διαφορετικότητας και ξενοφοβίας. – Προτεινόμενη ηλικία: Από 6 χρόνων.
  • Jojo Rabbit (2019): Έχοντας κερδίσει πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων και Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου το Jojo Rabbit είναι μια σοβαρή ταινία που αφηγείται με χιουμοριστικό τρόπο την ιστορία ενός μικρού αγοριού στην Ναζιστική Γερμανία. – Γιατί είναι καλό να το δείξω στο παιδί μου: Τα παιδιά γνωρίζουν τις κακουχίες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου μέσα σε ένα προσβάσιμο για την τρυφερή ηλικία τους πλαίσιο και «διδάσκονται» ότι η αληθινή φιλία δεν βασίζεται στην κοινή καταγωγή των ανθρώπων. – Προτεινόμενη ηλικία: Από 11 χρόνων με γονική παρουσία.
  • Η ζωή Πι (2012): Η ταινία του Ang Lee που απέσπασε 4 Όσκαρ το 2012, αποτελεί ένα υπερθέαμα χρωμάτων και εξωτικών στοιχείων που σίγουρα θα μαγέψουν τους μικρούς μας θεατές. Πρωταγωνιστής είναι ένα νεαρό αγόρι που πρέπει να συμβιώσει με έναν γιγάντιο τίγρη μέσα σε μια βάρκα στη μέση του ωκεανού. – Γιατί είναι καλό να το δείξω στο παιδί μου: Η ταινία παρουσιάζει την ανάπτυξη μιας σχέσης μεταξύ δυο τελείως διαφορετικών πλασμάτων μέσα σε ένα πλαίσιο αναγκαιότητας για επιβίωση. – Προτεινόμενη ηλικία: Από 8 χρόνων με γονική παρουσία.
  • Hugo (2011): Ο Martin Scorsese βασιζόμενος στο βιβλίο του Brian Selznick ”The invention of Hugo Cabret” δημιουργεί μια όμορφη ταινία για όλη την οικογένεια. Στο Hugo η μαγεία, το μυστήριο και η δίψα της παιδικής ψυχής για εξερεύνηση συνδυάζονται με αρμονικό τρόπο. – Γιατί είναι καλό να το δείξω στο παιδί μου: Τα παιδιά μεταξύ άλλων, κάνουν μια εισαγωγή στην ενδιαφέρουσα Ιστορία της τέχνης του Κινηματογράφου. – Προτεινόμενη ηλικία: Από 8 ετών.
  • Brave (2012): Ένα σκοτσέζικο παραμύθι με κυρίαρχο χρώμα το πράσινο και στοιχεία από την κέλτικη κουλτούρα, ικανό να ιντριγκάρει και το πιο απαιτητικό παιδί. Το Brave αφηγείται την ιστορία μιας πριγκίπισσας που επιλέγει να αφήσει ελεύθερα τα υπέροχα κόκκινα μαλλιά της και να χτίσει την πορεία της ζωής της με οδηγό τα όνειρα της και όχι τις συντηρητικές επιβολές του βασιλείου. – Γιατί είναι καλό να το δείξω στο παιδί μου: Η συγκεκριμένη ταινία αναλύει στερεότυπα και στηρίζει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ακολουθήσει τον δρόμο που λαχτάρα η ψυχή του. – Προτεινόμενη ηλικία: Από 5 ετών.

Καλή  διασκέσαση και μην ξεχνάτε, όποια ταίνια και να επιλέξετε, ένα μπωλ με λαχταριστό ποπ κορν επιβάλλεται!

 

Επιμέλεια Κειμένου: Αθανασιάδου Βασιλική

 

Comments are closed.