Παιδιά και γονείς κάθε χρόνο ανυπομονούμε να έρθει το καλοκαίρι για να απολαύσουμε τις βόλτες, το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους και τις βουτιές στη θάλασσα. Ο ήλιος είναι απαραίτητος, καθώς βοηθάει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωστά μέσω της βιταμίνης D. Όμως, χρειάζεται προσοχή και τήρηση των κανόνων για να απολαμβάνουμε τον ήλιο σε κάθε ηλικία.

Ακολουθούν μερικές απλές οδηγίες για να χαίρονται τα παιδιά σας το καλοκαίρι και τον ήλιο χωρίς να κινδυνεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία!

Για τα νήπια και τα παιδιά ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με τα μωρά, καθώς η έκθεση στον ήλιο μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο δέρμα τους.

Μη ξεχνάτε ότι η καλύτερη αντηλιακή προστασία είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο. Προτιμήστε να κάνετε βόλτα νωρίς το πρωί, πριν από τις 10:00 ή το απόγευμα μετά τις 17:00, όταν ο ήλιος δεν καίει.
Βάλτε το παιδί κάτω από σκιά δέντρου, τέντας ή ομπρέλας.  Επιπλέον, ντύστε τα παιδιά με μακριά και φαρδιά ρούχα που προφυλάσσουν από την απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Tip: Προτιμήστε τα βαμβακερά ρούχα που είναι δροσερά και τα σκουρόχρωμα, καθώς δεσμεύουν περισσότερη βλαβερή ακτινοβολία.

Μη ξεχνάτε τα καπέλα που προστατεύουν με γείσο το πρόσωπο, τα αυτιά και τον αυχένα. Αν μπορείτε, καλό θα ήταν να φορέστε στο παιδί και γυαλιά ηλίου.

Απλώστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 15 ή και μεγαλύτερο, στα σημεία του σώματος που δεν είναι καλυμμένα. Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια. Απλώστε ικανή ποσότητα και ανανεώστε το αντηλιακό κάθε 2 ώρες, πάντα μετά το κολύμπι και αν το παιδί έχει ιδρώσει πολύ.

Tip: Για να αποφύγετε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις δοκιμάστε αρχικά το αντηλιακό σε μια μικρή περιοχή στην πλάτη του παιδιού.

Ποιο αντηλιακό να επιλέξω;

Επιλέξτε αντηλιακό που προσφέρει ευρύ φάσμα, δηλαδή προστασία απέναντι τόσο σε UVA, όσο και σε UVB ακτινοβολία. Το αντηλιακό που θα επιλέξετε καλό θα ήταν να είναι ανθεκτικό στο νερό.

Για να έχετε σύμμαχο τον ήλιο μην ξεχνάτε:

Οι περισσότερες από τις ακτίνες του ήλιου περνούν τα σύννεφα, επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία και τις μέρες με συννεφιά.

Μετά από κάθε βουτιά σκουπίστε καλά τα παιδιά σας καθώς η βρεγμένη επιδερμίδα απορροφά περισσότερη ακτινοβολία.

Όσο μεγαλώνει το παιδί σας είναι σημαντικό να εκπαιδεύεται σε σωστές συνήθειες για την προστασία από τον ήλιο.

Η σχέση των παιδιών με τον ήλιο δεν θα πρέπει να είναι απαγορευτική. Η έκθεση στον ήλιο στην παιδική ηλικία είναι σημαντική για τη σύνθεση της βιταμίνης D που έχει ρόλο – κλειδί στην ανάπτυξη τους. Ελάχιστη έκθεση στον ήλιο είναι ικανή για τη βασική αυτή λειτουργία του οργανισμού.
Το πιο σημαντικό είναι η έκθεση ενός παιδιού στον ήλιο να γίνεται με μέτρο και με σωστές προφυλάξεις.

Τι κάνουμε αν…

->Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος βάλτε στην ερεθισμένη περιοχή δροσερές κομπρέσες.

->Αν το παιδί σας εμφανίσει φουσκάλες, πόνο ή πυρετό, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Καλές βουτιές!

Επιμέλεια Κειμένου: Δανιηλίδου Λίνα

 

Comments are closed.