Πίσω από τα λαμπερά φώτα των Χριστουγέννων, πίσω από τα χαμόγελα και τις γιορτές υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, είτε μεγαλύτερης είτε μικρότερης ηλικίας, που βιώνουν τη δική τους μοναξιά. Τα Χριστούγεννα ενώνουν τους ανθρώπους και είναι αφορμή για συναθροίσεις, γλέντια, ταξίδια και γιορτές. Στιγμές τόσο χαρούμενες, γεμάτες οικογενειακή θαλπωρή. Συνήθως, οι γιορτές φέρνουν στο μυαλό μας όμορφες αναμνήσεις από το παρελθόν, τότε που είχαμε δίπλα μας κάποιον που αγαπούσαμε και τώρα δεν είναι εδώ. Και μόνο αυτή η σκέψη μπορεί να μας προκαλέσει το αίσθημα της μοναξιάς.

Όταν αναφερόμαστε στη μοναξιά των γιορτών σκεφτόμαστε τους ηλικιωμένους που πολλές φορές περνάνε μόνοι τους τις γιορτές. Την ίδια μοναξιά μπορεί να την αισθανθούν όλες οι ηλικίες, ακόμα και τα παιδιά. Ας εστιάσουμε, όμως, στη μοναξιά των παιδιών. Είναι τα δώρα ικανά να τους αλλάξουν τη διάθεση ή αυτό θα ήταν απλά ένα κουκούλωμα των συναισθημάτων τους; Τα παιδιά μπορεί να ξεχαστούν πολύ εύκολα και η χαρά τους είναι απερίγραπτη, όταν δέχονται κάποιο δώρο που επιθυμούν. Αυτό, όμως, είναι επιφανειακό, καθώς η μοναξιά που αισθάνθηκαν θα συνεχίσει να υπάρχει και κάποια στιγμή θα την εκδηλώσουν με διαφορετικούς τρόπους.

Αυτό που προτείνεται είναι να καταλάβει το παιδί ότι κάθε χρονιά θα ζει νέες μοναδικές στιγμές και οι αναμνήσεις του παρελθόντος πρέπει απλά να το κάνουν χαρούμενο και να νιώθει ευγνώμων που τις βίωσε. Σε καμία όμως περίπτωση οι αναμνήσεις δεν πρέπει να μας εμποδίζουν να χαρούμε τη στιγμή και να είναι τροχοπέδη για το μέλλον μας. Το παιδί θέλει να νιώσει ασφάλεια κι ότι έχει κάποιον να αγαπά και να μοιράζεται αυτό που αισθάνεται. Μιλήστε μαζί του και θα καταλάβετε πολλά, όχι μόνο από τις λέξεις αλλά και από τις κινήσεις του. 

Ειδικά φέτος οι γιορτές θα είναι πολύ διαφορετικές. Τα παιδιά ρωτάνε συνέχεια αν μπορούν να δουν τους παππούδες, τις γιαγιάδες ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς τους. Παραξενεύονται πολύ που δεν μπορούν να κάτσουν όλοι μαζί στο γιορτινό τραπέζι και σίγουρα αυτό θα παίξει ρόλο στην ψυχολογία τους. Εξηγήστε τους ότι για να μπορέσουν να έχουν στο μέλλον πολλά τέτοια γιορτινά τραπέζια πρέπει να κρατήσουμε ασφαλείς τους ανθρώπους που αγαπάμε. Το τηλέφωνο και το διαδίκτυο μας φέρνουν πιο κοντά. Ακόμα και η αποστολή ενός γράμματος, ενός πακέτου ή μιας κάρτας θα δώσουν μεγάλη χαρά τόσο στα παιδιά όσο και στους παραλήπτες τους.

Ελπίζουμε ένα καλύτερο αύριο με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Καλές γιορτές!

 

Επιμέλεια Κειμένου: Τζελέπη Εύη

Comments are closed.